За и против безплатния стоматологичен софтуер

За и против безплатния стоматологичен софтуер

Съвременната реалност в денталната медицина налага необходимостта от дигитализация на вътрешната организация в една стоматологична клиника, а дори и в случаите на еднолична практика от един-единствен специалист. Категорично, наличието на стоматологичен софтуер спестява време и ресурси, които специалистите биха могли да инвестират в практика и дори повишаване на квалификацията.

С други думи, много по-рентабилно е един зъболекар да поеме допълнително още два пациента, вместо да инвестира това време за лечение в бумащина, сортиране и обработка на документи, попълване на графици, прозвъняване за напомняне на записан час, комуникация с колеги като рентгенолози и зъботехници.

Ето защо за българските дентални специалисти е повече от препоръчително да станат част от нововъведенията в съвременната практика, включително и преминаване към дигитално управление на тяхната дейност и работата им с пациенти. Още по-добрата новина е, че същите тези специалисти разполагат с реалната възможност за самостоятелен избор – дали да използват безплатен стоматологичен софтуер, или да се насочат към платена услуга. И двете алтернативи са придружени със своите предимства и недостатъци.

Съвсем накратко ще се опитаме да ви разясним кои са добрите и кои не до там добрите страни на безплатния софутер. По този начин вие сами ще успеете да прецените дали не е по-добре да заплатите известна сума и да получите по-качествена услуга, или пък да направите компромис в името на целеното спестяване на допълнителни разходи.

Предимства на безплатния дентален софтуер:

  • По-малко разходи. Ако става въпрос за ограничен финансов ресурс, безплатният софтуер, със сигурност е по-добрата идея.
  • Стандартна система. Истината е, че по-голяма част от наличните безплатни дентални софтуери работят на един и същи принцип и разполагат с едни и същи функции. Ако екипът е свикнал с определен безплатен софтуер, но иска да го замени, за никого няма да представлява трудност да мигрира към нова система, без с това да затормози работния процес.
  • Повечето работят в облак. Облачните софтуери за управление на дентална практика са значително по-удобни за ползване и за предпочитане, когато става въпрос за сигурност. Нещо повече – при тях всеки от екипа има достъп до цялата база данни 24/7.

Недостатъци на безплатния дентален софтуер:

  • Без ясни инструкции и обучение за използването. Когато инсталирате денталния софтуер, задачата да се научите да работите с него, е изцяло ваша, тоест на целия екип. За съжаление, не всеки стоматолог е достатъчно подготвен в техническо отношение и затова е възможно, този период на нагласа да доведе до редуциране на практическо време за работа с клиенти.
  • Без поддръжка. От време на време, вашият избран безплатен софутер ще се актуализира и ще получава базови ъпдейти. Но до там. На практика, това са системни обновявания, които обикновено са планувани с предна дата и невинаги отговарят на актуалната резултатност и рентабилност в работата на софтуера. За сравнение, платеният софтуер се управлява много по-детайлно и прецизно и то специалистите, които са го създали, но едновременно с това, потребителите сами и почти по всяка време могат да инициират въвеждане на промени, както и разрешаване на реални проблеми в системата.
  • Без персонализация. На практика, всяка платена услуга е много по-персонализирана и близка до нуждите на клиента си, отколкото една нейна безплатна версия. Ситуацията с безплатния дентален софтуер е същата. Това е универсална система за управление на дентална практика, но на вашата дентална практика. При платената услуга можете да заявите, та макар и да трябва да платите за тази заявка, по-голяма степен на съответствие между зададените параметри в системата и вътрешните оперативни процеси в клиниката ви.
  • Значително по-ниска степен на сигурност. Платените дентални софтуери са много по-надеждни от безплатните. А тук в крайна сметка става въпрос не само за базата данни на вашата дентална практика, но и личните данни на вашите пациенти. Като администратори на лични данни вие носите отговорност за поддържането, сортирането и използването им, така че по критерий сигурност, безплатното в много случаи би могло да ви излезе по-скъпо, отколкото предполагате.

Без значение на кой вариант ще се спрете, едно е сигурно – самото наличие на някакъв стоматологичен софтуер вече означава стъпка напред към подобряване на вътрешната организация и процесите с клиенти в денталната ви практика. Дори първоначално да се спрете на безплатния вариант, винаги можете да преминете към платена услуга, след като осъзнаете, че имате нужда от по-професионална система и експертна помощ във воденето на документалните дела във вашия стоматологичен кабинет.

Ние от GoDento ви даваме възможност да изберете софтуер, който не само ще обслужва пациентите, но и ще ви помогне изцяло да менажирате бизнес процесите си , а именно денталната си практика.

Искате да изчислявате лесно и автоматично заплащането на докторите и персонала, искате да имате маркетингова част в софтуера и да изпращате съобщения на пациентите, нуждаете се от склад с информация за най-добрите цени на материалите в момента на пазара, желаете да могат пациентите да се записват директно през интернет във вашият график???

Ако се интересувате от нас заявте демо на https://godento.com/заявка-за-дентален-софтуер

Related Posts